Οι τέσσερις ώρες εξέγερσης στην Αμυγδαλέζα – Τι προκάλεσε το χάος – Αναζητούνται 10 μετανάστες που κατάφεραν να διαφύγουν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Οι τέσσερις ώρες εξέγερσης στην Αμυγδαλέζα – Τι προκάλεσε το χάος – Αναζητούνται 10 μετανάστες που κατάφεραν να διαφύγουν

19:19 | 11/8/13
Τα ξημερώματα, και μετά απο περίπου 4 ώρες εκτονώθηκε η κατάσταση στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όπου λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε εξέγερση των μεταναστών...

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας για το περιστατικό, την ώρα του φαγητού "ομάδες ατόμων (από τους 1.620 συνολικά αλλοδαπούς) επιτέθηκαν απρόκλητα στους αστυνομικούς φρουρούς, με ρίψη πετρών, μπουκαλιών νερού τα οποία είχαν γεμίσει με χαλίκια, κ.λπ. αντικειμένων, ενώ παράλληλα έβαλαν φωτιές σε σακούλες απορριμμάτων, στρώματα κρεβατιών και οικίσκους”.



“Για την αποκατάσταση της τάξης” συνεχίζει η ανακοίνωση “πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή ενισχυτικών δυνάμεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε την 01.00 ώρα περίπου, σήμερα τα ξημερώματα”.


Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι συνελήφθησαν 14 μετανάστες στον περιβάλλοντα χώρο του κέντρου ενώ αναζητούνται άλλοι 10 που κατάφεραν να διαφύγουν.


Από τα επεισόδια, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί από πέτρες και άλλα αντικείμενα ενώ όπως αναφέρει η ανακοίνωση “δεν δηλώθηκαν τραυματισμοί αλλοδαπών”.

Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης πως προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε εγκαταστάσεις (σπασμένες πόρτες, παράθυρα, τζαμαρίες κ.λπ.), ενώ 8 οικίσκοι κάηκαν ολοσχερώς.


Συνελήφθησαν 41 μετανάστες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα για την εμπλοκή τους στα επεισόδια 41 μετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή και άλλων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα  - κατά περίπτωση -αδικήματα της στάσης κρατουμένων, της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης, της απόδρασης και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.




Δήμαρχος Αχαρνών: Είναι απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέγερση έγινε διότι ανακοινώθηκε χθες στους μετανάστες ότι παρατείνεται ο χρόνος κράτησης από ένα χρόνο σε 18 μήνες. Άλλος ένας λόγος είναι ότι τους είχαν κόψει το ρεύμα, λόγω εργασιών, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά.

Ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος, μιλώντας στο Newsit είπε ότι την προηγούμενη Τετάρτη, σε συνάντηση που είχε με στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον ενημέρωσαν ότι κρατούνται περισσότερα από 1.600 άτομα και ότι θα παραταθεί η κράτησή τους στην Αμυγδαλέζα.

Στη συνέχεια τόνισε: “Είναι απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης. Είναι σε σιδερένια κλουβιά. Φοβόμαστε το χειμώνα μην πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 12 βαθμούς και ξεπαγιάσουν και το καλοκαίρι να μην ξεπεράσει τους 30,γιατί γίνεται πύρινη κόλαση".




ΚΕΕΡΦΑ: Οι μετανάστες έβαλαν air condition και τους έκοψαν το ρεύμα

Σημειώνεται ότι σε καταγγελίες, στις οποίες προέβη χθες τη νύχτα ο επικεφαλής της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Ρατσιστική Απειλή», Πέτρος Κωνσταντίνου, αναφέρεται ότι πριν από πέντε μέρες οι μετανάστες, κρατούμενοι στο Κέντρο, έθεσαν σε λειτουργία το αιρκοντίσιον χωρίς τη συγκατάθεση των αστυνομικών φρουρών, οι οποίοι έκοψαν την ηλεκτροδότηση σε όλη την εγκατάσταση.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το κλίμα στο Κέντρο άρχισε να βαραίνει, όταν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, μετανάστες που εκτελούσαν ,τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, δέχθηκαν παρενοχλήσεις από τους φρουρούς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ - ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: newsit.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών